Av en slump hamnade jag framför Designhistorier på SVT förra veckan. I programmet får vi följa Kalixbaserade designern Lotta Lampa @studiolottalampa när hon undersöker möbelformgivaren Greta Grossmans verk. Men inte bara det, under drygt 30 minuter får vi också en blick in i Lottas egna skapande.

När jag såg programmet insåg jag att Lotta är en sån där som jag beundrat på håll utan att riktigt inse det. Hon har funnits i min inspirationsperiferi sedan några år tillbaka och lite då och då dyker hon upp mitt framför mig som ett färgglatt fyrverkeri.

För hur cool verkar inte Lotta Lampa vara? Typ tolv på en tiogradig skala. Hon gör entré i programmet i raggarbil, rör sig fram i programmet med självklarhet och känns både jordad och allmänt härlig. Hon förklarar i introt att hon gillar det som skaver, är udda och inte så perfekt. Och att hon alltid försöker jobba ganska fort och inte finlirar (motsatsen till personen bakom tangenterna som kan flytta runt ett ord i en text i timmar).

Allra första gången jag såg något av Lotta var på ICEHOTEL 2015 när hon och Julia Gamborg Nielsen hade gjort rummet ”Momo’s”. Minns inte exakt, och lyckas inte heller hitta, storyn bakom men har ett svagt minne av att det var en diss mot byråkratgubbar, hehe. Men det var först något år senare när samma duo gjorde ”Hydro smack” som fascinationen verkligen tog vid. Tyckte så himla mycket om det rummet! En undervattensvärld med stora maneter i kristallklar is.

Ytterligare något år senare var jag på invigningen av utställningen En Vacker Utställning på Konstmuseet i norr här i Kiruna. Och där var hon igen! Men nu hade havets botten bytts ut till färgstark raggarestetik med bildäck, eldig soffa och kaxiga lampor. Och det var nog här någonstans som själen började fladdra till lite extra hos mig.

Kan inte riktigt sätta fingret på vad det är som lockar mig så mycket med Lotta. Men det är svårt att inte charmas av någon som döper sina verk till Fuldans, om inte helt omöjligt.

Har du sett programmet? Eller något av Lottas verk? Vad gjorde dig pepp? Säg din grej!

Lämna ett svar