Sveriges nordligaste län med hela 14 kommuner skapades 21 maj 1810 – hipp hurra!  Residensstad är Luleå och landshövding är Lotta Finstorp. Sägs ofta vara konstrasternas län där höga fjäll i Kiruna varvas med havsbad i Piteå. Men vi gillar mest människorna, och det är ändå rätt många att tycka om. Hela 249 505 personer. Här nedanför har vi samlat några av dem. Saknar du någon? Tipsa oss gärna – antingen via mail eller på Instagram.


Arjeplog kommun

Miekak
Med Miekak i flödet får du ta del av livet på en av Sveriges mest anrika vildmarkscamper vid Piteälvens källflöde, 50 kilometer norr om polcirkeln, i hjärtat av de lappländska fjällen.
@miekaksweden

Adolfströms handelsbod
Med Adolfströms handelsbod i flödet får du följa världens kanske mest avlägsna webbshop (se film här) som drivs av Marianne Thorfve. Med inspiration från 50-talet.
@adolfstroms_handelsbod

Silvermuseet
Med Silvermuseet i flödet får du ta del av många intressanta texter från vår kulturhistoria. Själva beskriver dem sig som “kunskapsportalen till arktiska landskap”.
@silvermuseet

Vuoggatjålme
Med Vuoggatjålme i flödet får du inspiration till arktiska äventyr i norra Sverige. Det bjuds på en mix av vandring, skoter, fiske och matlagning. Och avslappning i vackra vyer.
@vuoggatjalme

Rádna Gårdsbutik
Med Rádna gårdbutik i flödet får du följa familjen Eriksson-Widman med djur på vägen mot självhushållning. Rádna är samiska och betyder “granne eller kamrat”.
@radnagard

Arvidsjaur kommun

The Lapland Photographer
Med Malin Johanssons bilder i flödet får du ta del av den vackra naturen i närheten av Arvidsjaur. Spegelblankt vatten varvas med krispig snö och fridfulla djur.
@thelaplandphotographer

Portraits of Lapland
Med fotografen Sandra Hallnor i flödet får du rustika, varma och levande bilder med Norrbottnisk magi. Bland annat genom gammaldags bondgårdsfotografering.
@portraitsoflapland

Boden kommun

Nära Mat Boden
Med Nära Mat Boden i flödet får du tips och inspiration till hur du kan handla mer närproducerat och på så vis gynna de lokala lantbrukarna och klimatet.
@naramatboden

Tegelbrukets hantverksmejeri
Med Tegelbrukets hantverksmejeri i flödet får du följa Emma och Sebastian Gröndals förädling av norrbottnisk gårdsmjölk från Hedens ängar till smarrig glass.
@tegelbrukets

Boden Gamecamp
Med Boden Gamecamp i flödet får du följa den spännande dataspelsindustrin och Norrlands första spelinkubator Next. En del av Boden Business Park och Arctic Game Lab.
@bodengamecamp

Nea Goldkuhl
Med Nea i flödet går du följa en norrbottniska på en gammal gård som försöker leva mer hållbart i odlingszon 6. Det blir odling, djur, skapande och bebisgos.
@neagold

Claes Nordmark
Med Claes i flödet får du följa hans roll som kommunalråd i Boden (S) och ordförande i Norrbottens kommuner. Och mycket fokus ligger på norr, precis som vi gillar!
@claes_nordmark

Gällivare kommun

Amanda Mattsby
Med Amanda i flödet får du inspiration! En härligt mix av medidation, träning, dans och äventyr.
@explorealittlemore

Lemmelkaffe
Med Lemmelkaffe i flödet får du kokkaffeporr och uppdateringar skapade med mörk, fantastisk, humor.
@lemmelkaffe

Face of Gällivare
Med Face of Gällivare i flödet får du följa ett spännande samhällsprojekt som arbetar för inkludering, jämlikhet, mångfald och attitydförändring i Gällivare kommun.
@faceofgallivare

Haparanda kommun

Haparanda i backspegeln
Med Haparanda i backspegeln i flödet får du varje veckodag ta del av historiska bilder och småroliga textbeskrviningar från Haparanda stads bildarkiv.
@haparandaib

Ida Karkiainen
Med riksdagsledamoten och småbarnsmorsan Ida i flödet får du inspirerande vardagsglimtar från livet som förtroendevald socialdemokrat i demokratins tjänst.
@idakarki4inen

Yoga Mind And Soul
Med yogaläraren Lisa i flödet får du ta del av reflektioner, yogapositioner och den fina uppmaningen att vara dig själv med dig själv.
@yogamindandsoul

Jokkmokk kommun

Ájtte museibutik
Med Ájtte i flödet får du uppdateringar från det mysiga museet och museibutiken.
@ajttemuseibutik

Stoorstålka
Med Storstålka i flödet får du ta del av det samiska designföretagets kärlek och produkter.
@stoorstalka

Rebecca Björk
Med tvåbarnsmamma Rebecca i flödet får värme, entreprenörskap och livsglädje.
@rebeccabjork_

c/o Gerd
Med c/o Gerd i flödet får du ta del av ekologiska skönhetsprodukter tillverkade i Jokkmokk med med liten, eller ingen, miljöbelastning.
@careofgerd

Maxida Märäk
Med Maxida i flödet får du ett lite coolare flöde. Växelvis rått och hårt varvat med varmt och stolt.
@maxidamarak

Jokkmokksmarknad
Med Jokkmokksmarknad i flödet får du senaste information om den över 400-år gamla vintertraditionen och mötesplatsen. @jokkmokksmarknad

Kalix kommun

Malören Lodge
Med Malören Lodge i flödet får du stå ut med känslan av att regelbundet längta till att få strosa runt på en öde ö.
@malorenlodge

Lotta Lampa
Med artisten och designern Lotta i flödet får du attityd, coolhet och design i ett. Det blir bland annat flames, raggarbilar och lampor.
@studiolottalampa

Lotta Öström
Med matprofilen Lotta i flödet får du middagstips och matglädje i ett. (Vi skulle då inte tacka nej till cognacsflamberad renskav med mos!)
@lottaostromsmat

Cold Adventures
Med Cold Adventures i flödet lockas du till att följa med på löjromssafari för att göra din egen löjrom.
@lojromssafari_i_kalix

Ice and light village
Med Ice and light village i flödet får du ta del av en riktig bucket list-upplevelse där du sover i en iglooformad stuga med stora fönster.
@iceandlightvillage

Kiruna kommun

Linnea Lundkvist
Med Linnea i flödet får du dagliga turer på fjället i Vassijaure eller i skogarna kring Jukkasjärvi. Och, du lär dig snart vikten av niofika. Livsnjut!
@linnea_lundkvist

Rebecca Lundh
Med bröllopsfotograf Rebecca i flödet får du magnifika, pampiga och kreativa bilder från Kirunas närområde. Rebecca visar gång på gång att bröllop (och livet) ovanför polcirkeln är the shit.
@rebeccalundhcom

Hannes Olofsson
Med Hannes i flödet får du inblick i dens vardag i Lannavaara, vinterbad och ofta kloka inlägg kring livet som icke-binär transperson.
@livetsomhannes

Kimberley Kitti
Med Kimberley i flödet får du en stor dos passion, kreativitet och färg. Oavsett om det handlar om inredning, boklansering eller modelluppdrag.
@kimerleykitti

Stadsliv Kiruna
Med Stadsliv Kiruna i flödet får du kärleken till en plats paketerad i olika aktiviteter i Kiruna C. Följ för att ta del av vad som är på gång härnäst.
@stadslivkiruna

Jonathan Vitblom
Med Jonathan i flödet får du följa äventyret som världens mest okända fotograf (Obs! Hans egen beskrivning, inte vår). Stämningsfullt med ouffh!
@jonathanvitblom

Heart of Sound
Med Heart of Sound i flödet får du ta del av senaste nytt från Sveriges kanske nordligaste musikstudio? “Sponsored by nobody.
@heartofsound_kiruna

Rasmus Johansson
Med Rasmus i flödet blir det en hel del fart och fläkt, och oftast på skotern. Ibland i Kirunafjällen och ibland på X-games. Blev Årets Kirunabo 2020!
@rasmusjson

Kiruna bokhandel
Med Kiruna bokhandel i flödet blir det boktips, erbjudanden och inspiration. Missa inte heller deras fina bokfestival!
@kirunabokhandel

Hilda Westerberg
Med Hilda i flödet får du ta del av serier och illustrationer om stadsomvandlingens olika känslor. Allt i tjusig pastell.
@hildawesterberg

Anna Öhlund
Med Anna i flödet får du följa med på äventyr på fjäll, under vattenytan och framför brasan. En riktig livsnjutsäventyrare!
@annaericaohlund

Pamojafestivalen
Med Pamojafestivalen i flödet får du följa arbetet inför, under, och efter den drogfria, antirasistiska gratisfestivalen med fokus på mångfald.
@pamojafestivalen

Ida Kristin Labba Persson
Med Ida i flödet får du följa vardagen efter “Unga föräldrar” och “Vårt stora samiska bröllop”. Och det blir allt från kalvmärkning till programledaruppdrag.
@labbapersson

Ella Snäll
Med Ella i flödet får du ansiktet utåt för cool. Hon var den första kvinnan som gjorde en backflip på snöskoter (!), hon är ambassadör för skidoo och ägare av varumärket Ride together.
@ellasnall

Luleå kommun

Elisabeth Rosenbrand
Med Elisabeth i flödet får du feminism, jämställdhet, katter och kultur i en tuff mix. Hon är en av författarna till “Sida vid sida – en bok om feministisk revolution” och medgrundare till Musikens Makt.
@elisabeth_salander

Malin Winberg
Med moderatorn, programledaren och journalisten Malin i flödet får du yoga, pepp och entreprenörskap. Bonus: Ofta häng bakom kulisserna!
@malin_win

Go Business
Med inkubatorsprogrammet Go Busniess i flödet får du kanske sparken i rumpan som du behöver för att följa din dröm? Dessutom ett härligt nätverk!
@gobusiness

Per Lundström
Med fotografen Per i flödet får du skarpa, talande och färgstarka bilder på naturen runt om i Swedish Lapland. Allt det där vi känner och älskar med norr fångar Per på bild.
@taigapic

Charlotte Lindmark
Med Charlotte i flödet får du en driven, och prisad, kulturentreprenör som kallats för en “vandrande upplevelseindustri”. Är även handledare i sorgbearbetning.
@charlottelindmark

Team Geektown
Med gänget i Geektown i flödet får du inspiration till kreativitet och nörderi på ett alldeles ljuvligt vis. Eller vad sägs om mixen tjusiga nomineringar, färgglada illustrationer, Berta och Star Wars?
@team_geektown

Thomas Åberg
Med Thomas Åberg i flödet får du ta del besök på populära platser i norr. Norrland dygnet runt!
@norrland247

Passionista
Med Passionista i flödet får du inspiration och verktyg till hur du som ung kan använda dina intressen och passioner för att skapa nya innovations- och yrkesområden.
@passionista_sverige

Pajala kommun

Hej Hemby
Med Hej Hemby i flödet får du följa det kommunöverskridande samverkansprojektet mellan Pajala och Övertorneå kommun som bland annat låter dig testa livet i norr.
@hejhemby

Johanna Funck
Med Johanna i flödet får du följa en kreativ glesbygdslover i Erkheikki. Det blir en hel del skogsmys, fika och vyer.

@johanna_funck

Charlotte Kalla
Med Charlotte Kalla i flödet får du längdåkningspassion, träning och en dunderstor dos med kämparglöd.
@kalla_87

Lars Munk
Med Lars i flödet får du följa en passionerad fiskeprofil och livet i Tornedalen.
@larsmunkloop

Piteå kommun

Lisa Hellmer
Med eldsjälen Lisa i flödet får du en av personerna bakom Pensionatet Malmgtan. Men också Hing organics, initiativet Local hero Piteå och Köket Pizza.
@lisahellmers

Greta Wimander
Med Greta i flödet får du en som gillar, och bidrar till, utveckling i norr. Hon är bland annat en del av Piteå Science Park och innovationsledare på Creative North. Bonus = natur och gulliga barn.
@pensionatetmalmgatan

Pensionatet Malmgatan
Med Pensionatet Malmgatan i flödet blir flödet helt enkelt lite ljuvligare. Hemtrevlig inredning och matbilder du önskar att du kunde hoppa in i. Gillar du sånt kan vi nästan garantera printscreens.
@pensionatetmalmgatan

Jennie Wiklund
Med Jennie i flödet får du högt och lågt! Allvar och sorg, härligt och ärligt och operfekt. Precis en sån där mix som många av oss uppskattar.
@betonghuset

My Bergström
Med eldsjälen My i flödet får du en av personerna bakom Pensionatet Malmgtan. Men också Älsk Nu, initiativet Local hero Piteå och Köket Pizza.
@mybergstrm

Piteå Dansar och Ler
Med stadsfestivalen PDOL i flödet får du både festivalpepp och musikglädje.
@pdol

Älvsbyn kommun

Nyckelbryggerier
Med Nyckelbryggerier får du läskande (höhö) bilder på läsk och öl från Norrbotten. Vildsoda hjortron är en favorit på vårt kontor.
@nyckelbryggerier

Överkalix kommun

Linnéa Isaksson
Med Linnéa i flödet får du följa livet som fulltidsfotograf och hästtjej vid polcirkeln.
@followthesun.photography

Iida Larson
Med Iida i flödet får du hänga på livet som heliski koordinator men också doser av entreprenörskap – Iida är nämligen den fjärde generationen på Larson Järn. Tufft!
@iidalarson

Övertorneå kommun

Matilda Mattsson Fröjd
Med Matilda i flödet får du ta del av det nya livet i Soukolojärvi efter att hon och sambon Erik (se nedan) lämnade Stockholm i projektet “Hej Hemby”.
@enrenfrojd

Erik Wernerlich
Med Erik i flödet får du ta del av det nya livet i Soukolojärvi efter att han och sambon Matilda (se ovan) lämnade Stockholm i projektet “Hej Hemby”.
@e.wernerlich

Ida Brännström
Med fotografen Ida i flödet får du ta del av relationer och känslor fångade på bild. Bröllop, syskonfotograferingar och student.
@idabrannstrom.se

Pia Huuva
Med den kreativa entreprenören Pia i flödet får du engagemang, driv och passion. Särskilt när det kommer till besöksnäringen i närområdet.
@pia_huuva

Hej Hemby
Med Hej Hemby i flödet får du följa det kommunöverskridande samverkansprojektet mellan Pajala och Övertorneå kommun som bland annat låter dig testa livet i norr.
@hejhemby


“Men hallå, ni har ju missat…?!
Vi fyller på listan kontinuerligt just nu. Så tipsa oss gärna med fler namn antingen via mail eller på Instagram.