Sveriges nordligaste län med hela 14 kommuner skapades 21 maj 1810 – hipp hurra!  Residensstad är Luleå och landshövding är Lotta Finstorp. Sägs ofta vara konstrasternas län där höga fjäll i Kiruna varvas med havsbad i Piteå. Men vi gillar mest människorna, och det är ändå rätt många att tycka om. Hela 249 505 personer. Här nedanför har vi samlat några av dem.
Saknar du någon? Tipsa oss gärna – antingen via mail eller på Instagram.


Arjeplog kommun

Miekak
Med Miekak i flödet får du ta del av livet på en av Sveriges mest anrika vildmarkscamper vid Piteälvens källflöde, 50 kilometer norr om polcirkeln, i hjärtat av de lappländska fjällen.
@miekaksweden

Adolfströms handelsbod
Med Adolfströms handelsbod i flödet får du följa världens kanske mest avlägsna webbshop (se film här) som drivs av Marianne Thorfve. Med inspiration från 50-talet.
@adolfstroms_handelsbod

Silvermuseet
Med Silvermuseet i flödet får du ta del av många intressanta texter från vår kulturhistoria. Själva beskriver dem sig som ”kunskapsportalen till arktiska landskap”.
@silvermuseet

Vuoggatjålme
Med Vuoggatjålme i flödet får du inspiration till arktiska äventyr i norra Sverige. Det bjuds på en mix av vandring, skoter, fiske och matlagning. Och avslappning i vackra vyer.
@vuoggatjalme

Rádna Gårdsbutik
Med Rádna gårdbutik i flödet får du följa familjen Eriksson-Widman med djur på vägen mot självhushållning. Rádna är samiska och betyder ”granne eller kamrat”.
@radnagard

Arvidsjaur kommun

The Lapland Photographer
Med Malin Johanssons bilder i flödet får du ta del av den vackra naturen i närheten av Arvidsjaur. Spegelblankt vatten varvas med krispig snö och fridfulla djur.
@thelaplandphotographer

Portraits of Lapland
Med fotografen Sandra Hallnor i flödet får du rustika, varma och levande bilder med Norrbottnisk magi. Bland annat genom gammaldags bondgårdsfotografering.
@portraitsoflapland

Boden kommun

Nära Mat Boden
Med Nära Mat Boden i flödet får du tips och inspiration till hur du kan handla mer närproducerat och på så vis gynna de lokala lantbrukarna och klimatet.
@naramatboden

Tegelbrukets hantverksmejeri
Med Tegelbrukets hantverksmejeri i flödet får du följa Emma och Sebastian Gröndals förädling av norrbottnisk gårdsmjölk från Hedens ängar till smarrig glass.
@tegelbrukets

Boden Gamecamp
Med Boden Gamecamp i flödet får du följa den spännande dataspelsindustrin och Norrlands första spelinkubator Next. En del av Boden Business Park och Arctic Game Lab.
@bodengamecamp

Nea Goldkuhl
Med Nea i flödet går du följa en norrbottniska på en gammal gård som försöker leva mer hållbart i odlingszon 6. Det blir odling, djur, skapande och bebisgos.
@neagold

Claes Nordmark
Med Claes i flödet får du följa hans roll som kommunalråd i Boden (S) och ordförande i Norrbottens kommuner. Och mycket fokus ligger på norr, precis som vi gillar!
@claes_nordmark

Gällivare kommun

Amanda Mattsby
Med Amanda i flödet får du inspiration! En härligt mix av medidation, träning, dans och äventyr.
@explorealittlemore

Lemmelkaffe
Med Lemmelkaffe i flödet får du kokkaffeporr och uppdateringar skapade med mörk, fantastisk, humor.
@lemmelkaffe

Face of Gällivare
Med Face of Gällivare i flödet får du följa ett spännande samhällsprojekt som arbetar för inkludering, jämlikhet, mångfald och attitydförändring i Gällivare kommun.
@faceofgallivare

Haparanda kommun

Vet du någon som borde vara här?
Tipsa oss gärna!

Jokkmokk kommun

Vet du någon som borde vara här?
Tipsa oss gärna!

Kalix kommun

Vet du någon som borde vara här?
Tipsa oss gärna!

Kiruna kommun

Linnea Lundqvist
Med Linnea i flödet får du dagliga turer på fjället i Vassijaure eller i skogarna kring Jukkasjärvi. Och, du lär dig snart vikten av niofika. Livsnjut!
@linnea_lundqvist

Rebecca Lundh
Med bröllopsfotograf Rebecca i flödet får du magnifika, pampiga och kreativa bilder från Kirunas närområde. Rebecca visar gång på gång att bröllop (och livet) ovanför polcirkeln är the shit.
@rebeccalundhcom

Hannes Olofsson
Med Hannes i flödet får du inblick i dens vardag i Lannavaara, vinterbad och ofta kloka inlägg kring livet som icke-binär transperson.
@livetsomhannes

Kimberley Kitti
Med Kimberley i flödet får du en stor dos passion, kreativitet och färg. Oavsett om det handlar om inredning, boklansering eller modelluppdrag.
@kimerleykitti

Rasmus Johansson
Med Rasmus i flödet blir det en hel del fart och fläkt, och oftast på skotern. Ibland i Kirunafjällen och ibland på X-games. Blev Årets Kirunabo 2020!
@rasmusjson

Anna Öhlund
Med Anna i flödet får du följa med på äventyr på fjäll, under vattenytan och framför brasan. En livsnjutsäventyrare!
@annaericaohlund

Luleå kommun

Elisabeth Rosenbrand
Med Elisabeth i flödet får du feminism, jämställdhet, katter och kultur i en tuff mix. Hon är bland annat en av författarna i boken ”Sida vid sida – en bok om feministisk revolution” och mamma till Musikens Makt.
@elisabeth_salander

Taigapic
Per Lundström

Charlotte Lindmark
Med Charlotte i flödet får du en driven, och prisad, kulturentreprenör som kallats för en ”vandrande upplevelseindustri”. Är även handledare i sorgbearbetning.
@charlottelindmark

Pajala kommun

Charlotte Kalla
Med Charlotte Kalla i flödet får du längdåkningspassion, träning och en dunderstor dos med kämparglöd.
@kalla_87

Piteå kommun

Vet du någon som borde vara här?
Tipsa oss gärna!

Älvsbyn kommun

Vet du någon som borde vara här?
Tipsa oss gärna!

Överkalix kommun

Linnéa Isaksson
Med Linnéa i flödet får du följa livet som fulltidsfotograf och hästtjej vid polcirkeln.
@followthesun.photography

Iida Larson
Med Iida i flödet får du hänga på livet som heliski koordinator men också doser av entreprenörskap – Iida är nämligen den fjärde generationen på Larson Järn. Tufft!
@iidalarson

Övertorneå kommun

Vet du någon som borde vara här?
Tipsa oss gärna!


”Men hallå, ni har ju missat…?!
Vi fyller på listan kontinuerligt just nu. Så tipsa oss gärna med fler namn antingen via mail eller på Instagram.